Zimske gume, šta treba da znate pre nego što ih kupite

Zimske gume, šta treba da

znate pre nego što ih kupite

Sneg, led i jaka kiša; vožnja u opasnim uslovima često čak i najbolje vozače čine nervoznim. Montiranje zimskih guma unapređuje bezbednost u vožnji i može biti rešenje koje ste tražili. Pošto se skupa kupovina može činiti kao značajna finansijska obaveza, pre nego što se rastanete od svog novca, želite da imate što je više moguće praktičnih informacija o prednostima i mogućim manama montiranja zimskih guma. U ovom lako razumljivom vodiču, naćete apsolutno sve što Vam je potrebno da znate pre kupovine zimskih guma za Vaše vozilo.

Otkrijte:

Koje su tačno razlike između zimskih guma i običnih guma

Šta o zimskim gumama kaže zakon

Kako da razlučite da li ćete imati koristi od zimskih guma

Koliko će zimske gume koštati u odnosu na iznos koji možete uštedeti

Kada treba koristiti i menjati vaše zimske gume

Plus pogled na druge alternative zimskim gumama dostupne na tržištu. A kako biste dobili personalizovan savet, možete nas kontaktirati radi informacija ili ugovaranja sastanka Kontakt

Šta su zimske gume: Ključne razlike između letnjih i zimskih guma

Zimske gume su namenski dizajnirane za hladnije uslove u kojima obezbeđuju dobro prianjanje i vuču. Za hladne vremenske uslove smatra se svako vreme kada temperatura padne ispod 7 stepeni celzijusa. Na ovim nižim temperaturama, zimske gume imaju bolje preformanse nego obične, ne samo kada je reč o vuči, već i kada se radi o prianjanju u krivinama i kočenju.

Da li su zimske gume tako delotvorne kako se tvrdi? Njihova delotvornost ne svodi se samo na sprečavanje klizanja Vašeg automobila prilikom vožnje po snegu ili na ledu, nego one obezbeđuju daleko bolje prianjanje i na suvim i na mokrim površinama pri temperaturama ispod 7 stepeni celzijusa. Testovi* se sprovode na običnim gumama, uz poređenje sa zimskim gumama na temperaturi od 5 stepeni celzijusa, za kočenje na mokrim kolovozima pri brzini od 100 km/h. Ustanovljeno je da je zaustavni put vozila sa redovnim „letnjim“ gumama bio 70. 5 metara, dok je vrednost istog sa zimskim gumama bila smanjena na 65,7 metara.

Razlog za to jeste da kod običnih guma, pri hladnom vremenu, može doći do otvrdnjavanja, što dovodi do povećanja zaustavnog puta. Prilikom padavina povećana je i mogućnost pojave akvaplaninga. Zimske gume su delotvornije zahvaljujući njihovom jedinstvenom sastavu koji garantuje fleksibilnost uprkos nižim temperaturama i nepovoljnim uslovima kakvi su sneg i led.

Dok je kod mekših guma poboljšano prianjanje na asfaltu, zimske gume imaju i dublje i šire šare u odnosu na obične gume. Radi još boljeg prianjanja i stabilnosti, blokovi šara imaju male žlebove poznate kao kanali.

Na zimskim gumama ćete se sresti za dve vrste simbola: slova „M+S“ kao i oznaka planine sa tri vrha i pahuljice. Iako oznaka „M+S“ upućuje da guma obezbeđuje superiorno upravljanje na snegu i blatu, ova oznaka nije povezana sa obaveznim testom performansi i može se videti i na gumama za sva godišnja doba. Oznaka tri planinska vrha sa pahuljicom (3PMSF), međutim, se sreće samo na zimskim gumama. Ovaj simbol označava da guma zadovoljava propise EU za minimalne performanse na snegu. Iz tog razloga ugledni proizvođači automobilskih guma poput kompanije MICHELIN preporučuju gume sa oznakom 3PMSF za vožnju zimi i po snegu.

Zimska guma – pregled činjenica:

  • Ima najbolje performanse na temperaturama ispod 7 stepeni celzijusa
  • Oblikovana tako da maksimizuje vuču na snegu i ledu
  • Dublja i šira šara
  • Sadrži žlebove na blokovima šara
  • Označava se znakom sa tri planinska vrha i pahuljicom

Koja zakonska rešenja važe za zimske gume

Kod nas je zakon jasan i sigurni smo da znate da od 01.11 morate imati zimske gume ukoliko na putu ima snega i leda. A kako je to u svetu evo u nekoliko sledećih redova…

Vozači u Ujedinjenom Kraljevstvu nisu zakonski obavezni da na svoja vozila stavljaju zimske gume. Međutim, kada putuju u inostranstvo, moraju da vode računa o činjenici da se u drugim zemljama primenjuju drugačija pravila. Stoga je potrebno da uvek prethodno proverite u kojim evropskim zemljama su obavezne zimske gume, i ustanovićete da je u mnogim zemljama njihova upotreba predviđena zakonom.

U Austriji, nezavisno od uslova, zimske gume se moraju koristiti od novembra do sredine aprila. Ukoliko se ne postupa tako, može biti naplaćena kazna od 5. 000 evra, dok Vaš auto može biti zaplenjen. Slično tome, švedski vozači su u obavezi da zimske gume koriste od decembra do kraja marta. U Nemačkoj je upotreba zimskih guma obavezna kada su vremenski uslovi zimski.

Čak i kada je reč o zemljama gde vozači nisu obavezni da stavljaju zimske gume, može Vam se desiti, u Švajcarskoj, Italiji, Bugarskoj i Andori da budete kažnjeni ukoliko „ometate saobraćaj“ pošto Vaš automobil nije odgovarajuće opremljen za vožnju po snegu.

Iako u UK ne postoji zakonska obaveza da se stavlja komplet od 4 zimske gume, to se preporučuje iz bezbednosnih razloga. Kombinovanje guma može dovesti do problema u vezi sa stabilnošću Vašeg vozila, a što može dovesti do potencijalno opasnih problema u vezi sa skretanjem i obrtanjem.

Kako da zaključite da li su Vam potrebne zimske gume

Zimske gume poboljšavaju performanse Vašeg vozila u vožnji tokom hladnijih meseci u godini, ali da li ćete uložiti u njih ili ne može zavisiti od određenih faktora. Način Vaše vožnje i mesto Vašeg življenja biće od najvećeg značaja.

Koliko često vozite?
Gde najviše vozite? Na primer po autoputevima ili sporednim putevima?
Da li živite u ruralnoj oblasti ili gradu?
Koji su vremenski uslovi, generalno, u delu države gde živite?
Da li Vaš automobil vozite mahom danju ili noću?
Da li vozite Vaš automobil u inostranstvo?

Konačno, verovatnije je da će vozačima u ruralnim sredinama koji žive u oblastima gde su često prisutni sneg ili led, trebatizimske gume. Međutim, ako živite u gradu gde su glavni putevi dobro asfaltirani, to je onda više pitanje ličnog izbora.

Obračun troškova upotrebe zimskih guma

Trošak upotrebe zimskih guma je promenljiv, zavisno od veličine Vašeg automobila i točkova. Na sajtovima nekih proizvođača guma možete da vršite pretrage unošenjem podataka vremena proizvodnje, linije proizvoda, motora i veličine gume. Time Vam se olakšava traženje gume koja Vašem vozilu najviše odgovara. Naši strućnjic/naš onlajn birač guma Vam takođe mogu pomoći da nađete odgovarajuću zimsku gumu. LINK

Druge stvari koje se imaju uzeti u obzir pri obračunu troškova jesu da li birate da uzmete drugi komplet točkova kako biste izbegli menanje dva puta godišnje, ili ako je potrebno da platite za držanje guma u „hotelu za gume“, ako nemate odgovarajuću garažu ili nadstrešnicu.

Pored bilo kojih potencijalnih troškova, imajte u vidu da je potrebno da kupite pet guma, a ne četiri, kako biste imali i jednu rezervnu gumu. Korišćenje jedne obične gume sa tri zimske gume može upravljanje vozilom učiniti opasnijim usled varijacija u prianjanju.

Bezbednosni saveti za zimske gume

Bolje je da zimske gume kupite pre nego što počne hladno vreme, tako da Vam se ne desi da budete zatečeni bez njih. Treba da ih stavite na svoje vozile neposredno pre nego što se očekuje pad temperatura ispod nivoa od 7 stepeni celzijusa. Zapamtite da se pri temperaturama preko 7 stepeni celzijusa, zimske gume čak ponašaju lošije od redovnih guma, iz kog razloga ne treba da ih stavljate ni prekasno niti prerano. Zavisno od vremena, zimske gume je najbolje koristiti od polovine oktobra do polovine aprila – pravi je momenat da nas pozovete i zakažete Vaš termin za zamenu pneumatika!

Možete očekivati da će komplet kvalitetnih zimskih guma potrajati negde između četiri i pet godina, kada se koriste samo pola godine. Zakonski je propisano da šara na gumi ne bude ispod 1,6 mm. Dok neki proizvođači preporučuju čak i dublju šaru tokom hladnijih meseci, radi boljeg prianjanja za kolovoz, neke gume, poput MICHELIN Alpin 6, održavaju veoma dobar nivo performansi (kočenje, vuča, ubrzanje) sve dok se gume ne istroše. Iz tog razloga, preporuka je da se njihove gume menjaju kada dubina šare padne na 1,6 mm, ne pre toga. Ne samo da ćete uštedeti novac, nego je to i ekološki prihvatljivije.

Kao što je slučaj sa svim gumama, treba redovno da vršite vizuelne provere kako biste ustanovili eventualna oštećenja. Proveru da li je vrednost pritiska vazduha u gumama u skladu sa preporukama proizvođača treba vršiti jednom mesečno i pre dugih putovanja.

Alternative zimskim gumama: Gume za sva godišnje doba u odnosu na zimske gume

Lanci za sneg, koji su robusnijje rešenje, ali ih je teže namestiti, takođe predstavljaju jedno od rešenja za vanredne uslove. Za razliku od zimskih guma, ovaj metod namenjen je za kratku upotrebu u uslovima snežnih nanosa i leda, a ne za generalnu upotrebu u zimskim uslovima. To je jeftinija, ali privremena alternativa koja Vam može osigurati spokoj.
Još jedna opcija koja može biti uzeta u obzir jeste upotreba guma za sva godišnja doba, koje su projektovane tako da pruže efikasnost i leti i zimi. One koče poput letnjih guma na suvim putevima, ali i obezbeđuju dobro prianjanje u uslovima padavina i hladnog vremena. Međutim, u opisanim uslovima, one nisu podjednako efikasne kao zimske gume. Stoga se sve svodi na Vašu sopstvenu upotrebu. Ukoliko povremeno vozite svoj automobil u uslovima vetrovitog vremena sa snegom i ledom, gume poput MICHELIN’s CrossClimate Vam pružaju performanse koje su Vam najverovatnije potrebne. Ukoliko oštriji vremenski uslovi predstavljaju situaciju sa kojom se redovno nosite u vožnji, onda zimske gume,na primer iz linije MICHELIN Alpin, predstavljaju sjajan izbor.

Upoznajte se sa kompletnim asortimanom naših zimskih guma OVDE ili nas kontaktirajte radi informacija ili zakazivanja termina OVDE .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *