Zimske gume ili univerzalne gume

Zimske gume ili univerzalne gume?

Dolazi zima, vreme je da promenite gume na vašem vozilu! Da li ste u nedomici u odabiru između zimske gume ili univerzalne gume? Koje su pravi izbor za vas? U ovom tekstu ćemo pojasniti koje glavne karakteristike nose zimske gume, a koje univerzalne gume. I da, znamo da svi vi koji nas redovno pratite svake godine pročitate ovakav tekst, ali ne smemo da zaborivimo na mlade vozače kojima treba pomoći da odaberu prave pneumatike po svojim mogućnostima i potrebama, a prvi put se susreću sa tematikom. Pa da krenemo… ZIMSKE GUME ILI UNIVERZALNE GUME… šta je suštinska razlika i koje karkteristike imaju

Zimski pneumatici

Imaju mnogo više lamela ili žljebova koji su duboki kako bi obezbedili bolje performance na snegu i ledu, naročito kod ubrzanja, trakcije i kočenja. Oznaka za prepoznavanje klasične zimske gume se nalazi na zidu gume PLANINA SA 3 VRHA KOJA IMA PAHULJU U SREDINI što garantuje da je guma koja nosi ovu oznaku prošla specifičan zimski test. Druga oznaka je M+S (mud and snow = blato i sneg) što govori da je guma više odgovarajuća za snežne i puteve na kojima je bljuzgavica. No kako bilo ako na gumi imate samo oznaku M+S bez pahulje onda je odgovornost na samom proizvođaču gume da je ta guma pogodna za sneg i “blato”.    

All season pneumatici

Imaju manji broj lamela koje su pliće, ali veoma dobro odvode vodu te su pogodne za sve sezone. One koje su sertifikovane na zimskim testovima na sebi nose identična obeležja, proverite na gumi proizvođača za koje ste se odlučili da li imaju te oznake. Odmah ćemo vam reći nemaju ih svi proizvođači, a na vama je da odlučite da li ćete verovati proizvođaču na reč da su te univerzalne gume dovoljno dobre u snežnim uslovima.

Na odabir između zimske gume ili univerzalne gume utiče dosta faktora kao što su: gde živite, kakvi su zimski uslovi u vašem kraju, da li se čiste putevi… ako je zima puna snega, nečiste se ulice, često je zaleđeno – za vas je klasična zimska guma koja će vam pružiti komfornu vožnju u snežnim uslovima bez ili sa malim rizikom da ćete ostati negde zaglavljeni u snegu. Zimske gume su specifične i napravljene su da odlično funkcionišu na temperaturama ispod 7 stepeni. Napravljene su da ostanu meke i u surovim uslovima i pruže vam dobru trakciju i na klizavim površinama. Ovde nema mesta letnjoj gumi koja će se pri tim temperaturama ukrutiti i od prijanjanja nema ništa. Ako živite na mestu gde je puno snega i leda definitivno vam trebaju! Bezbednost na prvom mestu.

 Ako se pak krećete samo po gradu, ili glavnim saobraćajnicama koje su očišćene vama je dobar izbor univerzalna guma! Pritom nema menjanja guma i skladištenja istih. Kombinaciju smeša za zimske gume i letnje gume dobijeno je kompromisno rešenje za univerzalne gume ili kako ih još nazivaju guma za sve sezone. Dobro se ponašaju na kiši, blagom snegu, kao i na suvim podlogama u proleće i leto uz mnogo veću sigurnost nego što to pružaju letnje gume koje vozite cele godine. Letnje gume na snežnom putu pri temperaturi od -5 stepeni pri brzini od 50km/h imaju 30m duži zaustavni put naspram zimskih guma!  A o ideji da zimske gume vozite tokom cele godine imamo samo da vam kažemo NE BEZBEDNO I SKUPO!

Za sve nedumice koje imate vezano za odabir odgovarajućih pneumatika za vaše vozilo na raspolaganju vam stoji tim naših profesionalaca sa dugogodišnjim iskustvom! Jednostavno nas pozovite, posavetujte se, zakažite vaš termin I vidimo se u našim servisima! Mi sprečavamo vaše neprijatne situacije! Kontakt

Vaš Adam Auto Servis!  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *