Zaštitite vaše vozilo i letnje gume!

Zaštitite vaše vozilo i letnje gume, i ako je vreme za vaš sigurni smo zasluženi odmor, nađite malo vremena kasnije može mnogo da vam znači.
Leto najzad liči na leto…bez kiše (bar nekoliko narednih dana) ako je verovati vremenskoj prognozi danas..mada nam se čini da slušajući istu, spomenu sve mogućnosti, pa su jednu sigurno pogodili 😉 no da se mi vratimo na našu temu i upozorimo na opasnost za vaše vozilo i (nadamo se da ste nas poslušali u predhonim objavama i razumeli zašto nikako ne trebaju da budu zimske gume u letnjoj sezoni) letnje gume od “prijatnih” 35 – 36 – 37 stepeni C.

Jak indeks UV zračenja ovih dana loše utiče na lak i boju vašeg automobila, svima nam je jasno da bi idealno bilo parkirati u garaži auto i nema problema, ali isto tako znamo da nemaju svi tu mogućnost pa treba pokušati parkirati auto makar u nekoj hladovini.

Kada je upitanju hlad koji je najlepši i pruža ga drveće auto nije potpuno zaštićen, opasnost mu preti od kapanja smole i tečnosti sa drveta, a tu su i ptičice koje će ga dokačiti … i jedno i drugo je potrebno što pre skinuti sa boje automobila kako lak i farba automobila ne bi bili oštećeni. Osim problema sa bojom i čišćenjem ima još jedna stvar na koju treba obrati posebnu pažnju… pogađate – letnje gume.

Zbog velikih vrućina dolazi do promene pritiska u pneumaticima, na toploti vazduh se širi pa dolazi do rasta pritiska u gumama, dok u večernjim časovima kada je temperatura vazduha niža dolazi do smanjivanja pritiska u gumama. Porastom temperature I pritisak će ponovo početi rasti. Korisno za vas je proveriti pritisak u gumama pre jutarnjeg polaska I po potrebi regulisati pritisak po fabričkim vrednostima koje je propisao proizvođač vozila.

Nikako nemojte “odokativno” ispuštati vazduh iz pneumatika jer time dovodite u pitanje sigurnost vozila u vožnji. Po osovini pritisak u gumama mora biti jednak. Ako već nema garaže, nema hlada makar zaštitite gume nekim kartonom, krpom, reflektujućom folijom… bilo kako samo da nisu izložene direktnom uticaju sunca.

Srdačno vas pozdravljamo i želimo prijatan, bezbedan i uzbudljiv odmor!

Adam Auto Servis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *