Vožnja po snegu – pet zlatnih pravila!

Svi ovo znate, vožnja je postala svakodneva rutina, tu je opasnost u preteranom opuštanju. Podsetimo se malko, ne može da škodi, a čim ne škodi znači da pomaže!

Gledanje snega koji pada može biti opuštajuće pod uslovom da ne morate da izađete iz tople sobe u kojoj pucketa vatra i vozite auto u zimskim uslovima vožnje. Prianjanje na snegu i ledu je blizu nule, stoga i najmanje krivine ili kočenje pa i pri maloj brzini mogu postati rizični za vozače koji su uhvaćeni nespremni.

Zbog toga je važna priprema za zimu sa odgovarajućom opremom i učenje ključnih pravila za postupanje na putevima prekrivenim snegom. Zimske gume su prvi uslov! Moraju biti postavljene na sva četiri točka. Habanje i pritisak se moraju redovno pratiti uz pomoć vašeg pouzdanog servisera guma, ali ni to nije dovoljno. Sledeći jednostavni saveti mogu biti od ključne važnosti da biste bili sigurni da ćete se vratiti kući bezbedno.


VOŽNJA PO SNEGU – OČI NA PUTU

Prvi korak je analiza uslova na putu. Zimske gume su efikasna pomoć tokom cele hladne sezone, takođe na suvom ili mokrom asfaltu. Mešavine postaju efikasnije na prosečnim temperaturama ispod 7°C omogućavajući gumama da se “lepe” za put. Njihova najbolja akcija postiže se na snegu ili ledu, ali je reč o oprezu. Opasnosti su ograničene kretanjem konstantnim tempom po snežnom putu, ali šta se dešava ako morate naglo da kočite? A šta ako je krivina prekrivena nepredvidivim slojem leda?

VOŽNJA PO SNEGU – VOZITE UNAPREĐENO

Kada je prianjanje malo, put kočenja je duži, a vuča i kontrola se smanjuju. Shodno tome, upravljanje vanrednom situacijom koja nije u pravim uslovima znači preuzimanje više rizika nego što je potrebno. Povećajte rastojanje na bezbedniju udaljenost i usporite, posebno na krivinama.


VOŽNJA PO SNEGU – BUDITE SVESNI KLIZANJA

Nizbrdica prekrivena snegom je uvek veoma rizična. Nisko prianjanje, upareno sa masom vozila, izaziva inerciju i izaziva neku vrstu “efekata klizanja” koji smanjuje put kočenja. Što je automobil teži, to je veći rizik. Zbog toga čak i terenska vozila moraju imati zimske gume čak i ako su sa pogonom na sve točkove. Štaviše, kada je moguće, bolje je smanjiti stepen prenosa i iskoristiti motornu kočnicu za usporavanje umesto da se oslanjate na kočioni sistem.

VOŽNJA PO SNEGU – BIRAJTE DEBLJI SNEG

U slučaju gustog snega, bolje je ne gaziti tragove drugih automobila. Na svežem, obilnom snegu formiraju se tragovi koji ograničavaju manevre i „drže“ automobil sprečavajući ga da se kreće u neželjenom pravcu.

VOŽNJA PO SNEGU – SAMO POLAKO

Zbog slabog prianjanja, svi manevri moraju biti delikatni. Oštro upravljanje, na primer, sprečava pneumatike da nametnu neophodnu promenu smera vozilu, što uzrokuje nedovoljno upravljanje. Drugim rečima, želite da upravljate, ali auto ide pravo.

Zakažite svoj termin i opremite se zimskim gumama, očekujemo vas u našim servisima u Zemunu i Novom Beogradu! KONTAKT

*video preuzet sa youtube kanala Pirelli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *