Šare na gumama

Šare na guama - Adam Auto Servis

Možda na prvi pogled vama deluje ne bitno, ali šare na gumama, stvaranje i izbor guma je postala čitava nauka i umetnost u današnjem svetu automobilske industrije. Nekadašnje gume i njihove šare na gumama su bile poprilično iste, dok je danas to složena mešavina čeličnih pojaseva, visoko razvijenih tkanina i naprednih smeša prirodnih i sintetičkih guma. Samim tim šare na guma se u velikoj meri razlikuju i dele na nekoliko vrsta

Kao vozač, verovatno ćete znati šta je gazeći sloj gume – deo gume koji dolazi u dodir sa površinom puta, ali ono što možda ne znate je da specifičan uzorak gazećeg sloja (šare na gumama) koji koristi vaša guma može uticati na performanse vaših guma, na primer na način na koji upravljaju i koliko vuče pružaju u različitim uslovima vožnje.

Sada ćemo da pojasnimo šara gazećeg sloja guma, kao i tri vrste na koje možete naići u potrazi za novim gumama: simetrične šare gazećeg sloja, asimetrične šare gazećeg sloja i usmerene šare gazećeg sloja.

ELEMENTI UZORAKA GUMA
Pre nego što počnemo, evo kratkog upoznavanja sa osnovnim elementima koje šara gazećeg sloja modernih guma sadrži:

· Blokovi gazećeg sloja: Podignuti gumeni segmenti koji će doći u dodir sa površinom puta.

· Rebra: Podignuti deo šare gazećeg sloja koji se sastoji od blokova gazećeg sloja.

· Lamele: Mali prorezi oblikovani u blokove gazećeg sloja koji povećavaju broj rubova koji grizu, što poboljšava vuču.

· Poprečni prorezi: Kanali koji su oblikovani u elemente gazećeg sloja kako bi pomogli pri evakuaciji vode.

· Žljebovi: Kanali koji se protežu po obodu gume, između rebara gazećeg sloja.

UZORCI SIMETRIJSKIH ŠARA
Najčešći uzorak gaznog sloja koji se koristi na putničkim gumama je simetrični uzorak gazećeg sloja. Kod ovih vrsta uzoraka, spoljna i unutrašnja strana gazećeg sloja su simetrične – što znači da se spoljna i unutrašnja strana ogledaju jedna u drugoj. Osim toga, otkrićete da blokovi gaznog sloja na simetričnim gumama formiraju neprekidna rebra svuda okolo.

UZORCI ASIMETRIJSKIH ŠARA
Još jedan uzorak gazećeg sloja koji se nalazi na putničkim gumama je asimetrični uzorak. Kod ovih vrsta uzoraka, unutrašnja i spoljna polovina gaznog sloja su dizajnirane sa različitim kanalima i blokovima gazećeg sloja. Ovaj dizajn ima za cilj da poboljša performanse na suvom ili da poboljša performanse po vlažnom vremenu poboljšanjem raspršivanja vode.

UZORCI USMERENIH ŠARA
Još jedan uzorak gazećeg sloja koji se koristi na putničkim gumama je usmereni uzorak gazećeg sloja. U ovim vrstama šara gazeći sloj je dizajniran za jednosmerno okretanje – što znači da bi trebalo da se kotrlja samo u jednom smeru. Obično se nalazi u gumama visokih performansi, uzorak gazećeg sloja u obliku slova „V“ pomaže efikasnijem izbacivanje vode ispod gazećeg sloja kako bi se povećao otpor na akvaplaning pri većim brzinama.

Potrebna vam je pomoć pri izboru odgovarajuće gume za vaš automobil ili vam je potrebna opšta tehnička pomoć za pneumatike? Budite slobodni da nas kontaktirate ili posetite u našim servisima u Zemunu (Teodora Hercla 42 ) i na Novom Beogradu (Tošin Bunar 166)

Srdačan pozdrav!
Adam Auto Servis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *