Run Flat – Adam Auto Servis

Ako ste u poslednjih nekoliko godina kupili novi automobil, velika je verovatnoća da kada bacite pogled u prtljažnik više nećete pronaći rezervnu gumu, a na autu su montirane RUN FLAT gume.

U najboljem slučaju dobićete komplet za naduvavanje guma za hitne slučajeve koji se može koristiti za privremeno rešavanje bušenja i koji će da napravi ponovo pritisak u gumi.

Na mnogim modelima automobila visokih performansi i premium klase nećete dobiti ni tu opciju, ako je auto opremljen RUN FLAT gumama.

Zašto je to tako i šta nam omogaćavaju RUN FLAT gume.

Performanse i ušteda goriva najčešće se smatraju međusobno isključujućim, ali što se tiče nedostajuće rezervne gume, to je zapravo korist i za performanse i za uštedu goriva.

Kako su točkovi i gume u posljednjih dvadeset godina postajale sve veće, pronalaženje prostora u koji treba staviti rezervnu gume pune veličine postao je nezgodan zadatak.

Ukratko, ove često niskoprofilne gume dizajnirane su za vožnju na ograničenoj udaljenosti ograničenom brzinom, čak i skroz bez pritiska.
RUN FLAT gume imaju ojačane bočne stranice koje podnose težinu automobila čak i bez pritiska i to će vam omogućiti odlazak do prvog vulkanizera ili servisa gde ćete biti zbrinuti.

Drugi pokretač razvoja RUN FLAT gume je ušteda goriva. Masa rezervne gume i dizalice je od 20 do 30 kilograma i to često može biti dovoljno da se težina vozila spusti u nižu ispitnu klasu za ispitivanje dinamometra za uštedu goriva.

To naizgled minorno smanjenje kilaže može biti dovoljno da pokupite dodatni kilometar na merenju pređenih kilometara sa određenom količinom goriva. U hibridnim vozilima baterije se često postavljaju u prostor u kojem bi bila smeštena rezervna guma.

Sve u svemu i ako je naizgled već sve izmišljeno, uvek ima prostora za neku korekciju, unapređenje, u svemu pa i u svetu pneumatika.

Srdačan pozdrav!
Vaš Adam Auto Servis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *