Punjenje guma azotom

Punjenje guma azotom

Nadamo se da ste čitajući naše članke već naišli na tekst u kome spominjemo koliki uticaj ima pritisak u gumama, kako utiče na bezbednost, potrošnju goriva i dugotrajnost vaših pneumatika, u ovom članku ćemo malo bliže da vam pojasnimo šta znači punjenje guma azotom.

Poznato je da pritisak u gumama utiče na sigurnost, potrošnju goriva i naravno životni vek guma, bilo da su zimske, letnje ili univerzalne gume, zato pritisak u gumama treba da je uvek na propisanom nivou.

Punjenje guma azotom je praksa preuzeta iz avio industrije kao i moto sporta iz sledećih razloga. Smesa sa kojom se vrši punjenje guma azotom je 98% azota, a svega 2% kiseonika i ostalih gasova. Ako se pitate zašto je to tako evo i objašnjenja.

Guma punjena vazduhom na mesečnom nivou gubi oko 0,1 – 0,2 bara, a azot je nezapaljiva suva tečnost čiji su molekuli mnogo veći od molekula vazduha i zbog te činjenice mnogo teže izlazi iz guma. Guma punjena azotom gubi 0,1 bar za odprilike 6 meseci. Dakle pored toga što je pritisak u gumama konstantniji, gume se manje zagrevaju što opet dovodi do dužeg veka trajanja naročito u letnjim mesecima kada je temperatura asfalta znatno veća i na kraju nema vlage u njima što opet sprečava da dođe do trulenja guma iznutra.

Gume punjene azotom se montiraju na klasičan način, postave se na felnu i naduvaju vazduhom kako bi guma bila pravilno postavljena, zatim se vazduh ispusti, uradi se vakumiranje i zatim se guma puni azotom.

Ako imate bilo kakve nedoumici budite slobodni da nam pišete, rado ćemo vam pomoći i razjasniti sve nejasnoće.

Nalazimo se na starim mestima Zemun i Novi Beograd – zakažite vaš termin, mi cenimo vaše vreme! Kontakt

Srdačan pozdrav!
Adam Auto Servis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *