Provera pritiska u gumama

Provera pritiska u gumama je izuzetno važna za bezbednost u saobraćaju. Pritisak u gumama igra ključnu ulogu u performansama vozila i utiče na niz faktora koji su od suštinskog značaja za sigurnost na putu. Evo nekoliko razloga zašto je provera pritiska u gumama važna:

  1. Kontrola rukovanja vozilom: Pravilan pritisak u gumama omogućava optimalno rukovanje vozilom. Gume sa nedovoljnim pritiskom mogu da se deformišu, što dovodi do lošeg prianjanja na putu i smanjuje sposobnost vozača da kontroliše vozilo, posebno u uslovima kao što su kiša ili sneg.
  2. Dugotrajnost guma: Pritisak u gumama utiče na ravnomernu distribuciju habanja guma. Gume sa nepravilnim pritiskom se mogu brže istrošiti na određenim mestima, što zahteva češću zamenu i povećava troškove održavanja.
  3. Efikasnost goriva: Gume sa nedovoljnim pritiskom povećavaju otpor na kotrljanje, što zahteva više energije da se vozilo pokreće. To može smanjiti ekonomičnost goriva i povećati emisije štetnih gasova.
  4. Bezbednost kočenja: Pravilan pritisak u gumama poboljšava performanse kočenja. Gume sa nedovoljnim pritiskom mogu produžiti zaustavni put vozila, što može biti kritično u hitnim situacijama.
  5. Stabilnost vozila: Pravilno naduvane gume pružaju stabilnost vozilu, smanjujući rizik od prevrtanja ili gubitka kontrole tokom brze vožnje ili izbegavanja prepreka.
  6. Smanjenje rizika od probušenja: Gume sa pravilnim pritiskom su manje podložne probijanju i oštećenjima usled udaraca oštrim predmetima na putu.

Zbog svih ovih razloga, provera pritiska u gumama treba redovno da bude deo održavanja vašeg vozila. Preporučuje se da pritisak u gumama proveravate najmanje jednom mesečno ili preduzmete dodatne korake pre dužih putovanja. Takođe je važno koristiti odgovarajući pritisak prema specifikacijama proizvođača vozila, koji se obično nalazi u priručniku vozila, na unutrašnjoj strani vrata vozača ili na poklopcu rezervoara. Pravilna provera i održavanje pritiska u gumama mogu značajno doprineti vašoj bezbednosti na putu. Sada kada postavite zimske gume na vaše vozilo mi ćemo to uraditi za vas, ali kasnije makar jednom mesećno stavite to sebi za obavezu.

Pozovite nas i zakažiti Vaš termin za zamenu guma, vulkanizerske usluge, reglažu trapa, ispravljanje felni, odlaganje guma u hotel… mi cenimo vaše vreme!

Vidimo se u našim servisima! Kontakt

Vaš Adam Auto Servis