Potpuni vodič za montiranje guma – Adam Auto Servis

Potpuni vodič za montiranje guma

Ako niste specijalista, shvatanje razlike između guma može biti zbunjujuće. Kada je u pitanju montiranje guma, postoji nekoliko stvari koje Vam mogu biti nejasne, poput veličine gume, indeksa opterećenja gume i brzinskog ranga gume. Kada nađete prave gume, možete se zapitati i da li možete sami da ih montirate, ili Vam je za to potrebna usluga profesionalca. Sažet vodič saopštava Vam osnovne informacije koje su Vam potrebne za montiranje guma. Ne zaboravite da su naši stručnjaci tu da bi Vam pomogli, te da u svakom trenutku možete da tražite njihov savet. KONTAKT

Objašnjenje veličina i dimenzija guma

Sve gume na spoljnoj ivici sadrže jedan set informacija. Informacije su date u formatu standardizovanog seta brojeva i te informacije su Vam potrebne za montiranje novih guma.
Prva tri dela ovog broja odgovaraju veličini guma i sastoje se od tri mere.

Na primer:205 – 50 – R16

205 je širina gume u milimetrima
50 predstavlja odnos između visine bočnog zida gume, koji se izražava kao postotak.
R16 jeste prečnik unutrašnjeg oboda gume, izražen u inčima.

Sledeći komplet cifara odnosi se na indeks opterećenja gume kao i na brzinski rang.

Na primer:99H

99 je oznaka indeksa opterećenja gume – kapacitet nošenja tereta gume. Što je ovaj broj veći, viša je nosivost gume.
H se odnosi na brzinski rang – predstavlja indikator maksimalne brzine gume pri punom opterećenju.

Lako se može desiti da se poslednji deo broja previdi, međutim, iz razloga bezbednosti, podjednako je važno da indeks opterećenja i brzina gume budu odgovarajući kao i veličina gume. Radi podjednake raspodele težine između četiri gume, potrebno je da svaka guma ima istu nosivost. Svest o dozvoljenoj brzini Vašeg vozila Vam omogućava da znate kojom maksimalnom brzinom Vaša guma može da se kreće, gde svako različito slovo predstavlja oko 10 km/h

Ovaj deo broja predstavlja informaciju od suštinskog značaja, tako da ga uvek zapišite u celosti pre nego što krenete da kupite gume ili pre nego što obavite montiranje guma.

Mogu li sam da montiram gume ili je potrebno da to uradi profesionalac?

Dok, kada je reč o zameni bušne ghume, to možete bez problema da odradite samostalno, kada se radi o montiranju guma na Vaše vozilo, to je nešto sasvim drugo. Iz razloga što je potrebno tehničko znanje, bolje je ovu radnju prepustiti stručnim licima. Nameštanje guma obuhvata precizan i rigorozan postupak, u okviru kojeg se koriste veoma specifični alati kako bi se obezbedilo da posao bude odrađen na ispravan način.

Kada gume postavlja profesionalac, on obraća dužnu pažnju i na druge važne činioce kao što su balansiranje, pritisak u gumi i zamena ventila. Stavljanje guma podleže određenim pravnim standardima i specifikacijama, koje definišu proizvođači. Naposletku, samostalno pokušavanje izvršenja ovog procesa znači da rizikujete da gume postavite nepravilno, a što može dovesti do problema na putu, poput nedovoljne vuče ili čak do bušenja gume.

Kontaktirajte nas radi ugovoranja sastanka radi pomoći u vezi sa kupovinom ili stavljanjem guma. KONTAKT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *